Art Across the Borders Invitation

 

Art across the borders

 Μιχάλης Αδάμης, Βασιλάκου Αργυρή, Canuto Kallan,Δημήτρης Σπανόπουλος, Μιχαήλ Φαλκώνης, Michael Ward

Ομαδική έκθεση χαρακτικής – μεταξοτυπίας

Εγκαίνια: Σάββατο 1η Αυγούστου 2015, 20:00

Διάρκεια: 1-13 Αυγούστου 2015

 

Το Φεστιβάλ Τεχνών Κορώνης παρουσιάζει την ομαδική έκθεση:

«Αrt across the Borders» στο Μανιατάκειον Ιδρυμα όπου συμμετέχουν οι Μιχάλης Αδάμης, Bασιλάκου Αργυρή, Canuto Kallan, Δημήτρης Σπανόπουλος, Μιχαήλ Φαλκώνης και Michael Ward. Οι πρώτοι πέντε εξ’ αυτών έχουν αποφοιτήσει από το Β΄εργαστήριο χαρακτικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με εστίαση στη μεταξοτυπία με δάσκαλο τον Άκη Πειρουνίδη και στο Ιntaglio με δασκάλα την Βίκυ Τσαλαματά.

Ο Άκης Πειρουνίδης, επίκουρος καθηγητής στην ΑΣΚΤ Αθηνών, έχει γράψει μεταξύ άλλων:

«Είμαι πεπεισμένος ότι είναι κοινώς αποδεκτό πως στις τέχνες η έρευνα και η προσπάθεια να μαθαίνουμε διαρκώς περισσότερα, να διευρύνουμε τις γνώσεις μας και τις ικανότητές μας, δε σταματά ποτέ. Σε όλη μας τη ζωή στόχος είναι να ψάχνουμε να βρίσκουμε αλήθειες και να τις εκφράζουμε, ο καθένας με τον προσωπικό του τρόπο.

Οι έξι καλλιτέχνες ακολουθώντας αυτήν την πορεία, κινούμενοι στον χώρο της χαρακτικής και συγκεκριμένα της μεταξοτυπίας, παρουσιάζουν την πιο πρόσφατη δουλειά τους. Παρόλο που η εικαστική προσέγγιση του καθενός φανερώνει τη διαφορετικότητα τού χαρακτήρα, υπάρχει κάτι κοινό στα έργα που εκτίθενται: η ελεύθερη χειρονομία, με την οποία ο κάθε καλλιτέχνης διαχειρίζεται τα θέματα και τις προτάσεις του. Η αμεσότητα που παρέχουν οι τεχνικές της μεταξοτυπίας έχει ως αποτέλεσμα να γίνεται ορατή η καθαρότητα της γραφής και της εκτέλεσης. Μερικές φορές, ακόμα και το τυχαίο, όταν προκύπτει, είναι μες στο παιχνίδι και έχει τον ρόλο του. Στα έργα τους είναι αναγνωρίσιμη η κατοχή των εκφραστικών τους μέσων, η κατακτημένη γνώση του σχεδίου, της φόρμας, της σύνθεσης.»

Ο Μιχάλης Αδάμης παρουσιάζει μία σειρά από μεταξοτυπικά έργα βασισμένα σε μία βίαιη επίθεση που δέχτηκε και τα τραύματα που υπέστη. Η καταγραφή ενός γεγονότος και συγχρόνως η αντιμετώπισή της εμπειρίας αυτής και των συνεπειών της, με μία δόση χιούμορ, οδηγούν σε μία φαινομενική δικαίωση ενάντια σε αυτήν την πράξη αναίτιας βίας.

Τα χαρακτικά της Βασιλάκου Αργυρής χαρακτηρίζονται από τις μεικτές τεχνικές που χρησιμοποιεί και το προσωπικό της ύφος. Θεματολογικά εστιάζει στο τραύμα και τις πιθανές αντιμετωπίσεις αυτού είτε υπερβατικά, είτε κτίζοντας μια μυθολογία.

Οι μεταξοτυπίες του Canuto Kallan, που παρουσιάζονται σε αυτή την έκθεση, χαρακτηρίζονται από ένα μείγμα από έντονα χρώματα, χειρονομίες και στοιχεία από φωτογραφίες. Τα θέματα του τα αντλεί από τις εντυπώσεις και τα γεγονότα της καθημερινότητας, την ξενιτειά, τα πολύ οικεία αλλά και ξένα πρόσωπα, τις ελπίδες, τα όνειρα και πάνω από όλα από την αγάπη για τη ζωή.

Ο Δημήτρης Σπανόπουλος, όντας ζωγράφος, εκμεταλλεύτηκε την αμεσότητα της μεταξοτυπίας και την δυνατότητά της να δίνει ζωγραφικά αποτελέσματα. Στα έργα του μπορεί να διακρίνει  κανείς την αυθόρμητη σύνθεση, την φρεσκάδα του τυχαίου, καθώς και την ατέλεια του τυπώματος.

Τα έργα του Μιχαήλ Φαλκώνη πραγματεύονται τον εαυτό ως ένα περίκλειστο σύστημα, μετέωρο και επισφαλές, σε απόσυρση από τις σχέσεις με τους άλλους και από το σώμα. Αυτή η “σκληρή” σκηνοθεσία απαιτεί για τους σκοπούς της μια εξίσου “σκληρή”, “κλινική” εξπρεσιονιστική γραφή. Τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα – βελάκια, σπιτάκια, σταυροί, βαλιτσάκια φαρμακείου – λειτουργούν ως κωδικοποιημένα σύμβολα: πάγωμα, κατακερματισμός, αγκύλωση. Τα έντονα χρώματα συνδιαλέγονται με τα φορμαλιστικά στοιχεία και τα “ευτελή” μεγεθυμένα “ready mades”. Οι κοινωνικές αναφορές στα έργα του  αφορούν την ανέστια ζωή (στο δρόμο, στο περιθώριο), τις κοινωνικές υποομάδες και τις υποκουλτούρες τους. Δέχτηκε επιρροές από τη διαφήμιση και το έργο των Τζάκ Κέρουακ, Γουίλιαμ Μπάροους, Αντονέν Αρτώ, Σάμουελ Μπέκετ.

Άμεση επιδίωξη του Μichael Ward είναι τα χαρακτικά του να έχουν αμεσότητα και απλότητα στη ματιά του θεατή. Όλα τα έργα έχουν κοινά στοιχεία – σύμβολα τα οποία είναι τυπωμένα με διαφορετικές παραλλαγές και χρωματικές προσεγγίσεις, έτσι ώστε η ίδια εικόνα να αποδίδει κάθε φορά άλλη αίσθηση, μέσα από την έμφαση που δίνεται κατά τη διαδικασία του τυπώματος.

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 20.00-23.00
Χώρος έκθεσης: Μανιατάκειον Ίδρυμα, Κορώνη Μεσσηνίας

 


Loading